Om när jag räddade ett liv

En gång för 10-15 år sedan var jag med om en riktigt läskig grej. Jag befann mig ute på ett varuhus för att storhandla och plötsligt ser jag en man i 60-årsåldern segna ner i varugången framför mig. Det var som om han svimmade men när jag kom fram till honom och skakade på hans kropp så kände jag att den var helt livlös. Jag, som deltagit i HLR utbildningar genom åren fattade mig som tur var snabbt, skrek på hjälp och kände efter pulsen. Jag fann ingen puls! Inte heller verkade mannen andas. Jag insåg att jag skulle behöva påbörja hjärt- och lungräddning på honom och sökte intensivt i minnesbanken efter var man ska trycka på bröstkorgen, hur hårt och hur många gånger. Allt skedde faktiskt som per automatik.

Han klarade sig

Jag genomförde en runda HLR på mannen och sedan övertog en annan person i närheten som var läkare. Folk samlades snabbt runt omkring oss och efter någon/några minut/minuter började tack och lov mannen att andas igen. Ambulans var snabbt på plats och tog honom med sig. Tyvärr fick jag aldrig veta vad det var som egentligen hade hänt eller hur det gick för mannen, men det verkar ju som att han överlevde.

Hjärtgruppen

Efter denna händelse predikar jag för alla jag känner att delta i HLR utbildning och har till och med sökt efter vilka organisationer som erbjuder HLR utbildningar till företag och privatpersoner. Jag rekommenderar Hjärtgruppen.

Jag är högst tacksam över att jag kunde genomföra HLR när det kom till kritan, kanske var det faktiskt min insats som räddade livet på den där mannen i affären den gången.